zondag 5 april 2020

Cijfers en letters in de metro

De Metro in Japan is niet overal hetzelfde. In Tokyo hadden we het systeem van nummers, namen en kleuren snel onder de knie. In Osaka liep het iets minder gesmeerd.
En waar de metro in Osaka ook in zich onderscheidt t.o.v. Tokyo is dat er rijtuigen zijn “ Women only”.!!!!! maar helaas voor de vrouwen niet de gehele dag.


We lopen van het JR treinstation naar het metrostation. We moet hebben de Tamimachi Line hebben. Aangeduid met de kleur paars. We volgende de paarse bordjes en ineens is het paars verdwenen en zijn alle aanduidingen in de kleur zwart. Waar is het paars gebleven? We worden geholpen en om de hoek van een grote pilaar zien we de paarse aanduidingen weer tevoorschijn komen. We lopen verder door een grote brede tunnel met veel dikke pilaren naar het metrostation Higashi-Umeda. Daar aangekomen zoeken we op het bord het station Kyu-chome dit is de halte dichtbij het hotel. We zien deze halte nergens op het bord. We hebben in ons hoofd halte nummer 23 en dat is Yon-chome. Op het bord staan wel de haltes 4-chome, 6-chome en 9-chome maar niet de halte waar wij naar toe willen. Effe goed nadenken, google translate erbij en wat blijkt....Kyu = negen en Yon = vier in het Japans. Dus de ene keer de aanduiding in cijfers en de andere keer in letters. Om gek van te worden als je de taal niet beheerst. We kopen een kaartje en stappen uit op halte 23. We zoeken uitgang 1 maar die zien we niet, wel 1 / 2. Verwarring. We vragen het met handen en voeten. Foute halte, moet zijn halte 25 en dat is Yon-chome is dus 4-chome volgens de borden. Weer terug naar de kaartjesautomaat, kaartje kopen (230 Yen per kaartje = 2 euro) en hup weer in de metro. We stappen uit en gaan naar de uitgang. Bij de uitcheckautomaten staan bordjes met Exit vanaf no. 4 Waar zijn exit 1,2 en 3? We vragen het aan een aardige man van het metrobedrijf. Hij wijst en wat blijkt...om de hoek niet zichtbaar van onze plek hangt een bordje met Exit 1,2,3. Dit gele bordje met zwarte letters is pas zichtbaar als je de uitcheckautomaat bent gepasseerd. Ja en toen was het een makkie naar uitgang 1, dachten we maar nog effe niet. Rechtsaf bordje exit 1 volgen en dan links trap naar beneden.....hé het lijkt wel of we in een kelder zijn.....er hangt wel een bordje linksaf de trap omhoog met Japanse karakters maar daar staat niet op Exit 1, althans niet in de taal die wij kunnen lezen, Toch maar omhoog en ja hoor het is de juiste uitgang en dan volgens Google Maps linksaf naar het hotel.

Geen opmerkingen: