maandag 23 maart 2020

Een witte wereld en een zwart kasteel

Dag 7, dinsdag 24 maart 2020,  Matsumoto
Het was gisteren een dag van de prachtige sneeuwapen en veel ontspanning. Vóór het eten een half uurtje in de bloedhete onse van onze kamer. Wat een genot. Vanmorgen zijn we al vroeg wakker in dit geweldige hotel, Hotel Housei in Yamanouchi. De kamers zijn traditioneel Japans en dat betekent slapen op een futon. Dit is matras van 10 cm dik of dun, het is maar hoe je het bekijkt of ervaart. Het hoofdkussen bevat grove korrels waarvan weten we niet. Wat we wel weten is dat ons lijf niet gewend is zo kort bij de vloer te slapen. Het is zeven uur, tijd voor een ontbijtje. Eerst effe naar het toilet....dit doe je hier voor je plezier want in Japan zijn de wc-brillen verwarmd, een zaligheid. We lopen ietwat stram de ontbijtzaal in en wat zien we? Ontbijtje? Nou echt niet. “Joh..we gaan Japans gourmetten”. Een traditioneel Japans ontbijt....we wisten niet dat dit zo uitgebreid is. We beginnen met een stukje gebakken zalm. Daarna stukjes spek, gehaktballetjes, salade met sesamdressing, een gekookt eitje, broodjes en nog meer liflafjes. Geweldig en dat op de nuchtere maag. De Japanse mannen zijn blijkbaar gewend aan een biertje bij het ontbijt. Ons werd gevraagd of we ook een gele rakker wilden....nou nee effe niet. Iets te vroeg! Doe ons maar een bakkie zwarte leut.
Het ontbijt smaakte prima. Het is inmiddels half acht en tijd om de koffers te pakken en naar het station Yudanaka te gaan want onze trein terug naar Nagano vertrekt om 08.10.
Nadat we de eigenaar via Google Translate uitgebreid hebben bedankt voor zijn gastvrijheid kijken we naar buiten en wat zien we? Een witte wereld. We maken over en weer een lichte buiging met een glimlach.

Er is afgelopen nacht een dik pak sneeuw gevallen. Wat verrassend want het sneeuwseizoen is ten einde. Wat zal dit vandaag een feestje zijn voor de sneeuwapen. We worden door de eigenaar van het hotel naar het station Yudanaka gebracht. We zwaaien hem uit en stappen op de lokale trein van de Nagano-Dentetsu Line naar Nagano met een overstap in Shinshunakano. Onderweg als de deuren opengaan op de stationnetjes dan zwiept er een koude wind naar binnen brrrr... maar dit wordt verzacht door de verwarming onder de zitplaatsen.


In Nagano nemen we de luxe JR expresstrein naar onze volgende bestemming.
We sporen in 50 minuten naar Matsumoto.

H
Gaandeweg het traject wordt de wereld weer sneeuwvrij. Eenmaal in Matsumoto is het 4 graden met een koud windje. Voor ons zijn deze temperaturen toch even wennen maar we zetten ons er doorheen. We checken in in het Premier Hotel Cabin, tegenover het station. Lekker gemakkelijk, niet ver lopen.
Matsumoto staat bekend om zijn zwarte kasteel en dat gaan wij vanmiddag bekijken. Het is één van de drie belangrijkste historische kastelen van Japan. Door de Coronacrisis is het binnen niet toegankelijk maar de tuinen zijn vrij om rond te lopen. Een voordeel....vandaag geen toegangsprijs van 700 Yen. Vanaf morgen is het kasteel weer opengesteld, dus betalen.







Geen opmerkingen: